Thursday, 19 January 2017

Tutorial : Letak Button Follow Twitter Di BLOG!

Assalammualaikum w.b.t 🍓

Okay memandangkan sekarang ramai yang pakai twitter, mesti ada yang nak letak button follow di blog jugak kan! boleh sangat-sangat okay sis & bro, follow step simple yang i nak bagi untuk you guys, kalau menjadi dont forget to leave your comment, kalau tak jadi pun comment jugak, inshaallah bisa diatur ya! 😜
EXAMPLE 💙

Firstly, Click HERE!

step 1 : bila you guys dah buka link tadi, akan datang ke page seperti di bawah kan? kalau ada tahniah! pertama sekali awak boleh type dulu twithandle! contohnya @haninfisal kat situ. (click pada gambar untuk lebih jelas)


step 2 : bila dah type, nampak tak ada arrow? tekkan arrow tu okay! 😉 (click pada gambar untuk lebih jelas)


step 3 : bila tekkan arrow tadi, directly kita akan nampak yang ni kan? pilih TWITTER BUTTONS, bukan yang sebelah tu tau! (click pada gambar untuk lebih jelas)



step 4 : bila dah click twitter buttons tadi, akan keluar macam ni pulak! you guys kena choose FOLLOW BUTTON! jangan choose mention button pulak 😥 (click pada gambar untuk lebih jelas)


step 5 : dah habis pilih yang tu, ha nampak tak macam yang dalam gambar?(click pada gambar untuk lebih jelas). boleh tekan copy code tu okay! ;)

step 6 : Dah copy code tu, awak semua boleh lah paste di... alamak i lupa! kat mana ya? hahaha just kidding! 😂😂 Go to Dashboard > Layout > Add A Gadget > HTML/Java Script kemudian paste pada ruangan content dan save! and you are finish, well done! 😘


Thanks For Reading :)



No comments:

Post a Comment