Wednesday, 1 November 2017

COLLEGE TUTUP?!

Assalammualaikum, hey guys! 

Its been a long time, and now im back. For your guys information, sis dah cuti almost 2 months and a half. Guess why? mesti you guys like "woah bestnya cuti lama" "OMG syoknya! nak cuti jugak". nu-uh, nope guys! i can say, cuti yang paling lama and im not happy at all. you know why? πŸ’

Here's the story guuuuys. Okay 1stly semua nya bermula masa cuti Hari Raya Haji tahun ni, at the beginning, students dapat cuti just for 1 week only. Tetiba, HEP pass kertas suruh aku tolong lekatkan dekat pondok guard, so kami pun baca lah, and kat situ tulis cuti extend jadi 2 weeks. OKAY. we're happy a bit, but still we know there's something wrong here but takpalah, kami just cuti macam biasa. the 2nd week cuti, aku and "some" students lain kami join Kem kepimpinan, kalau ikutkan aku tercalon untuk MPP so memang kena pi lah kem tu ikutkan. Kem tu about 3 days and 2 nights at Kedah. So masa kat kem, we're so happy sebab aku ada dengan kawan-kawan and busy dengan group masing-masing masa kat sana but then (im not sure hari kedua or last day) tetiba College buat 1 group and inform that our college ada problem and terpaksalah cuti dalam sebulan lagi 😱Oh wow, that time kami kat surau sebab solat subuh. Memang semua rabak lah time tu, susah hati fikir masa depan.

So kami balik dari kem, aku straight suruh bas hantar rumah terus sebab one way. Dan bermulalah detik kebosanan, kekeliruan dan kesedihan selama sebulan. Allahu, guys bayangkan aku dah masuk sem 3 but tetiba dapat berita College nak tutup? seriously i feel so weak and im down on my knees guys😒😒😒

But i have faith and tak putus asa keep on telling my own self and pujuk kawan kawan, jangan terus berhenti and tunggu keputusan college or else kalau berhenti jugak kami terpaksa ulang sem 1 balik. (Oh okay yeah macam buat teruk walaupun baru sem 3) but trust me guys, once dah selesa at one place kita rasa sedih sangat nak tinggal. But thats okay, the worst part is, Atirah kawan aku from KL terpaksa berhenti, atas permintaan parents dia. oh God Ive lost her πŸ’”(ill tell about her in another post).

Sambung pasal college guys, sepanjang tempoh cuti, memang banyak drama lah dalam group college, ada yang maki hamun, ada yang back up college, memang heartbreaking moment ever i can say πŸ˜”. Mostly banyak yang mental koyak sebab bukan semua dari family orang berada right. And paling best, semua sakit hati bila datang part makcik sedara, tok sedara, tokwan tok nenek semua yang jumpa akan tanya "bila habis cuti?""belajar mana sekarang?""lamanya cuti?" yang senior-senior pulak lagi sedih tengok ramai kawan-kawan yang dah grad baru-baru ni. Only Allah knows our feeling.

After 1 month and 2 weeks kami cuti, tiba-tiba dapat berita kena extend cuti lagi 2 bulan. Ya Allah memang makin ramai lah yang mental koyak, and berhenti college. College aku college swasta, and tak ramai pun students, alih-alih muka yang sama ja asyik nampak. so after this lagi berkuranglah golongan manusia kat college sayeeeee πŸ’

nak dijadikan cerita kami terpaksa tunggu sampai 31/10/2017(semalam), and Alhamdulillah setelah 2 bulan tunggu dengan sabar, akhirnya dapat berita positive dari pihak college yang kami akan bermula kuliah semula pada hari Isnin hadapan(6/11/2017). Im so grateful, bersyukur tak terkata, usaha college and aku tunggu selama tempoh cuti tak sia-sia. That's all guys! my 1st experience hadap college hampir nak tutup, tapi dengan usaha pihak college, Alhamdulillah minggu hadapan aku boleh sambung semula pengajian aku dalam Diploma Information Technology. Amin.

Just one thing guys, dugaan apa pun jadi kat kita, never lose hope. Keep on praying because Allah is listening. πŸ’•



Thursday, 19 January 2017

Tutorial : Letak Button Follow Twitter Di BLOG!

Assalammualaikum w.b.t πŸ“

Okay memandangkan sekarang ramai yang pakai twitter, mesti ada yang nak letak button follow di blog jugak kan! boleh sangat-sangat okay sis & bro, follow step simple yang i nak bagi untuk you guys, kalau menjadi dont forget to leave your comment, kalau tak jadi pun comment jugak, inshaallah bisa diatur ya! 😜
EXAMPLE πŸ’™

Firstly, Click HERE!

step 1 : bila you guys dah buka link tadi, akan datang ke page seperti di bawah kan? kalau ada tahniah! pertama sekali awak boleh type dulu twithandle! contohnya @haninfisal kat situ. (click pada gambar untuk lebih jelas)


step 2 : bila dah type, nampak tak ada arrow? tekkan arrow tu okay! πŸ˜‰ (click pada gambar untuk lebih jelas)


step 3 : bila tekkan arrow tadi, directly kita akan nampak yang ni kan? pilih TWITTER BUTTONS, bukan yang sebelah tu tau! (click pada gambar untuk lebih jelas)



step 4 : bila dah click twitter buttons tadi, akan keluar macam ni pulak! you guys kena choose FOLLOW BUTTON! jangan choose mention button pulak πŸ˜₯ (click pada gambar untuk lebih jelas)


step 5 : dah habis pilih yang tu, ha nampak tak macam yang dalam gambar?(click pada gambar untuk lebih jelas). boleh tekan copy code tu okay! ;)

step 6 : Dah copy code tu, awak semua boleh lah paste di... alamak i lupa! kat mana ya? hahaha just kidding! πŸ˜‚πŸ˜‚ Go to Dashboard > Layout > Add A Gadget > HTML/Java Script kemudian paste pada ruangan content dan save! and you are finish, well done! 😘


Thanks For Reading :)



Wednesday, 18 January 2017

Scammer 2016/2017 : Attention!

Assalammualaikum w.b.t 

Before its too late, i would like to share something okay guys berkaitan dengan scammer. WAJIB share sebab tuan punya blog sendiri pun dah pernah tertipu dengan si scammer jahat ni 😑cerita sangatlah panjang, so ciknin pendekkan untuk you guys okay! 

ceritanya aku beli barang online kat hamba Allah ni, menyamar diri dia sebagai AINI. Adalah jugak join group dropship dia kononnya nak dapatkan side income, alih-alih duit lagi terbang adalah ."πŸ‘—dropship baju murah aini πŸ‘—" nama group dia, alahai terpedaya lah kita pun, macam mana boleh join? facebook lah jawapannya.  Tak lama pun join, tapi rm250 jugak la aku rugi, ada kekawan yang join group sekali pun rugi beratus2! kejam kannnn? πŸ’’πŸ’’πŸ’’

macam mana boleh kantoi? tak penting ya bro & sis, yang penting sekarang ciknin nak share account bank dia, supaya lepas ni tak ada lagi yang tak tertipu. Kalau rasa barang murah-murah sangat, tolong follow step keselamatan, untuk check number account and search number acc tu di google, kalau tak ada cerita apa-apa, inshaAllah selamat tapi kalau nak lebih selamat, dapatkan number phone si penjual dan search di google dulu, kalau tak jumpa apa-apa then search di facebook! kalau di facebook jumpa fb account dia, cuba stalk dulu and kalau boleh check sama ada dia tunjuk feedback customer atau tak and kalau kat facebook pun tak jumpa apa-apa, sebaiknya sis & bro berhati-hati lah yaaaπŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯

ACCOUNT PENIPU πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

CARA PEMBAYARAN

πŸ“ŒBSN 
πŸ“Œ0700241000024182
πŸ™†NORAINI BINTI ZULKOLNAIN (nama berubah-ubah)

πŸ“ŒMAYBANK
πŸ“Œ157399011812
πŸ™†MUHAMMAD AIMAN
(MUHD AIMAN JACK BIN ABDULLAH)

πŸ“Œnama
πŸ“Œalamat
πŸ“Œno phone
πŸ“Œitem
πŸ“Œbaki(jika ada)

----------------------------------------------------------------------------------------

wah wah, nampak punya detail dia bagi kan? tapi satu ja trick dia, dia akan guna gambar Default Picture whatsapp menggunakan gambar yang ada lelaki perempuan, kononnya suami isteri, next bila dah bagi number account tu, dia suruh kita transfer duit ke account maybank sahaja, kononnya account BSN dia dah di block, kita ni pun turutkan ja lah kan. tahu-tahu dia ni penipu.

so guys, tolong berhati-hati membeli secara online sebab terlalu banyak scammer sekarang ni and for your information scammer di atas yang aku bagitau ni still active & ada mangsa yang masih tidak sedar di tipu! saya doakan kepada si penyangak semoga Allah memberi balasan yang setimpal amin.

biar barang mahal asalkan sampai, jangan barang murah tapi tak sampai-sampai Thanks for reading!


Cara "Add To Favourite" Di CIMB CLICK!

Assalammualaikum w.b.t

pada hari yang sejuk dengan hujan rintik-rintik, somehow mood rajin menguasi diri, tepuk tangan sikit guys!

back to main topic, today nak ngajor sikit kepada adik,akak & abang yang tak tahu macam mana nak add fav ke account cimb untuk memudahkan instant transfer ke mana-mana jenis acc bank!

first of all, cara nak add fav untuk cimb melalui cimb click sangat mudah, tapi take note ya guys, kalau nak add fav kena buka di web cimb click dulu, kalau nak add melalui app di phone memang sampai kesudah uolls takkan jumpa. 

macam mana nak buat? memang sangat mudah kalau you guys ikut step yang saya nak bagi ni okay?


step 1 : Go to Cimb Click (CLICK HERE) πŸ’“ okay bila dah log in, kita direct ke page ni kan? (click pada gambar untuk lebih jelas)


step 2 : klik my account, kemudian pilih MY FAVOURITES 😍



step 3 :  Dalam page ni, dia akan suruh kita SELECT SERVICE, you guys boleh pilih sama ada nak add fav tu untuk cimb accounts atau pun other banks(maybank, rhb, bsn etc) atau lain-lain. πŸ˜‡


step 4 :  bagi yang pilih cimb bank, next page akan direct keluar macam ni πŸ‘‡ boleh terus click add new accounts! (click pada gambar untuk lebih jelas)

step 5 : tetapi, bagi yang memilih other banks, page akan direct keluar macam ni πŸ‘‡ then you guys can select your beneficiery bank, contoh; MAYBANK. (click pada gambar untuk lebih jelas)


step 6 : bila dah select, kemudian click next and now you guys akan jumpa page ni pulak πŸ‘‡kena isi apa yang patut hokay! follow the flow guys hehe. note : alert recipient boleh choose either by email or sms ok 😘 (click pada gambar untuk lebih jelas)

step 7 : dah habis isi semua tu, click SUBMIT then akan ke peringkat seterusnya! tahniah anda hampir berjaya go go! next, skrg untuk TAC Number sama ada on mobile atau TAC on sms, i prefer you guys pakai tac on sms lah senang okay. caranya? "Click here to change tac method" nampak tak here tu? click lah apa lagi  πŸ˜­πŸ˜­πŸ˜­ (click pada gambar untuk lebih jelas)


step 8 : Tac on sms, dia akan sms number 6 digit kepada number phone yang didaftar untuk cimb ni. dah dapat Tac no boleh terus submit hokaaay! next dia akan proceed to next page dimana kita akan ditanyakan security question yang kita sendiri pernah pilih masa daftar dulu, jadi isikan saja and terus submit. (click pada gambar untuk lebih jelas)


Wallaaaaaaaa! you're done! Thanks For reading, any question write down your comment below. πŸ’•